Thursday, January 9, 2014

Lõpuks jõudsin testima...

Panin lapse magama ja mõtlesin, et nüüd on õige aeg teha ära oma lubatud täpsustest - Telefon vs GPS. Ajasin riided selga ja hüppasin välja. Kuna tegemist on ikka "tõsise" testiga, siis tuleb välja tuua ka ilmaolud testi toimumise kohas:

Ilmajaam.ee - Hetke ilm Nõmmel
Ega see väga hea ilm ei ole. Vihma sajab ja pilved segavad gps signaali(Naised saunas rääkisid). Igatahes, mis seal ikka, test on test ja ilm on ilm. Esimeses punktis sai mul kohe gps-i aku tühjaks ja pidin seda autos laadima. Õige, ma ei ole ju rääkinud oma testitavatest seadmetest.

Seade nr 1 - GPS Garmin Nüvi 360 - Testis märgitud GPS
Seade nr 2 - Nutitelefon Samsung Galaxy Y - Testis märgitud Telefon
Etalon(Kontrollmõõt) - Maaameti kaardirakendus

Käisin läbi 6(Loe kuus) punkti ja fikseerisin samal ajahetkel punkti koordinaadid mõlema seadmega. Laadisin andmed toas arvutisse ja võtsin Maaameti kaardirakendusest soovitud punktide koordinaadid ja lisasin need kaardile. Tulemused on siin:

Punane tekst näitab kõrvalekallet Maaameti andmetest
Nagu tulemustest näha on kolme punkti puhul täpsem olnud gps seade. Kahe punkti puhul on täpsem telefon ja 1 punkt on täpselt sama kõrvelekaldega. Punkt nr 6, kus telefon eksis kõige rohkem on 9-kordsete majade vahel. Punkt nr 5, kus telefon jälle gps-i võitis on suurte kuuskede all. Ülejäänud punktid on suhteliselt lagedatel aladel.

Tuletan meelde ka testi eesmärgi - Kas nutitelefoni saab usaldada autoorienteerumisraja mahamärkimisel?

Kokkuvõte: Asi on maitses, aga mina usaldaks telefoni küll. Suurte objektide vahel võib tekkida kahtlusi, aga siis saab asjad gps-ga üle kontrollida. Seega võib telefoni oma varustusse võtta ja gps-seadme varusse lükata........ VÕI HOOPIS.... 

.... olin just seda postitust lõpetamas, kui Facebook andis teada uuest sõnumist. Avasin sõnumi ja mis ma sealt leidsin: Üks sõber(Priit nimeks), oli kuidagi sattunud mu blogi lugema ja saatis lingi kuidas vahetada gps seadmel akut:


Ega ma väga suur elektroonik ei ole, aga tundub, et sellise tööga peaksin isegi mina hakkama saama. Iseasi on see, et kust selle aku saada võiks. Kas keegi oskab öelda, kust ja kas üldse Eestist sellist akut saada on? 

Sarnane aku probleem hakkas mind kummitama nutitelefoniga. Üha sagedamini sai just kõige vajalikumal hetkel aku tühjaks. Kas trenni tehes või mõnda võistlust korraldades. Kuna ma kasutan oma telefoni väga erinevatel otstarvetel: Sports-trackeriga salvestan treeninguid, MOBO-ga(Mobiiliorienteerumine) käin orienteerumas, Savepointiga planeerin AO radasid, Zellot kasutan raadiosaatja asemel ja lisaks kuulan veel raadiot, teen mõnikord pilti ning vaatan meili, siis aku üle päeva vastu ei pea. Lahendus on siin: 

Kolm lisaakut, mille kestavad päris hästi
Tellisin E-Bay-st endale kolm lisaakut. Algselt vaatasin Eestis hindasid, aga need olid ajuvabad. Ühe aku hind sõltuvalt müüjast oli 30-45 euro vahel. E-Bays oli aku hinnaks 7 dollarit(Nii umbes 5 eurot). Tellisin siis nii igaksjuhuks 3 tükki. Pakk jõudis Ameerikast minuni 9 päevaga. Pole üldse paha. Nüüd veab 3 päeva seiklust ilma laadimata välja.



1 comment:

  1. Igal normaalsel GPS rakendusel on ju ka võimalus vaadata GPS täpsust. Punktide märkmisel tasuks vaadata kui suur see parasjagu on. Kui täpsus 100m siis pole väga mõtet ju märkida.

    ReplyDelete