Monday, January 13, 2014

Otsused, otsused...

Laupäevasest võistlusest on möödas 2 päeva ja asjad hakkavad vaikselt paika loksuma. Olen langetanud raskeid otsuseid ja teinud valikuid, kus variantideks on: a) sitt lahendus, b) vähem sitem lahendus. Võistluse käigus sai keeratud kokku paras käkk ja tekkis nokk kinni, saba lahti olukord. Postkast on kirjadest punane nii ühest kui teisest vaatenurgast lähtudes ja kõik soovivad saada õigust. Millest käib jutt? Jutt on 26 punktist ja sealt algavast joonorienteerumisest. Kuna 26 punkt oli sattunud kaardile valesti(väga loll juhus, sest rada maha pannes võtsin kodust kogemata vanema kaardi, kus ei olnud viimast parandust peal), siis ei leidnud paljud võistlejad seda punkti. Teine kehv situatsioon tekkis joonorienteerumisega.

Peale rohkeid kõnesid võistkondade poolt(8 tk), kus kirjeldati joonorienteerumise vigu, otsutasime viia punkti 26 sildi, mis ütleb, et joon-o ei ole sõidetav. Nii sai osa võistlejaid info, et pole mõtet sellele joonele minna. Üllatus oli väga suur kui tulid esimesed võistkonnad finishisse ja ütlesid, et oli ikkagi sõidetav. Nüüd oligi tekkinud olukord, kus osa võistlejaid läbis raja ja kulutas aega, teised ei saanud rajale(kuna silt ütles, et pole mõtet minna) ja ei kulutanud aega, samas ei saanud ka punkte(mida oleks võibolla saanud). Tuli vastu võtta otsus, mis kellelegi ikka kahjulik on. Seekord otsustasin tühistada joone ja keegi sellest punkte ei saanud. Kahjuks joon-o läbijatele aega tagasi keerata ei saa, aga positiivse poole pealt saab öelda, et olite tublid. Siin kehtiks mõttetera: ära sitta torgi, muidu läheb haisema. Poleks seda silti sinna punkti viinud, oleks kõigil olnud võrdne võimalus. Järgmine kord olen targem :) Loodetavasti.

Aga nüüd positiivse nurga alt :)

Päev algas meile varakult. Rada hakkasime maha panema kella 11 paiku. Peale 5 tunnist mässamist oli rada maas ja valmis osalejatele naudinguid pakkuma. Kell hakkas saama viis ja jõudes Kumu juurde, ootas meid ees juba esimene võistkond. Võistkond Rush, kes lootis kohapeal end kirja panna. Kuna registreerunud võistkondi oli 40 ja kaarte oli ka 40, siis oli nende lootuseks rajale saada ainult kellegi teise mitte kohale ilmumine. Nende lootus ka täitus, kuna kohale ei jõudnud võistkond Xclubüberfight.

Peale infokoosolekut alustasime startidega ja nii nagu ma kartnud olingi, tekkis tohutu hulk probleeme. Hoiatasin osalejaid meili teel, et palun tehke endale asjad selgeks ja proovige järgi, et kõik asjad toimivad. Siiski oli stardis vähemalt pooltel osalejatel probleeme punktide skäneerimisega. Pärast suurt segadust said võistlejad rajale ja võistlus tundus päris pingeline.

Screenshot GPS jälgimisest. Jälgimise link allpool
Võistlejate esimene ülesanne oli läbida 5-st punktist koosnev rada Paepargis. Sellega said ka kõik võistlejad edukalt hakkama.
Esimene ülesanne: Läbida 5 punkti õiges järjekorras
Edasi võisid võistkonnad läbida punkte vabalt valitud järjekorras. Rajal oli nii fotosid:

Punkti nr 12 võis saada nii kalda pealt kui alt memoriaali juurest
Kui aerofotosid: 


Aerofotod Viimsist(Rajameister Tomi keeras neid veel peegelpilt
Võistlusel oli ka lisaülesandeid, kus osalejatel tuli võtta julgus kokku ja minna maaalla. Maaall tuli osalejatel leida helkuriga tähti. Et asi keerulisem oleks, panime punkrisse sarnaseid tähti(nt kaks E-d, kas C-d). Mõtlesime algul, et ostame ära ühe kodutu ja viime ta punkrisse õlli libistama ning paneme ühe tähe talle kaela. Loobusime siiski sellest ideest, kuna keegi võib selle tagajärjel südameinfarkti saada. Viisime hoopis punkrisse ühe helendava luukere(Mis peale võistlust kaduma läks), aga see ei hirmutanud kedagi. Üldse oli seal maaall päris hubane(Niivõrd kuivõrd põlenud punkris üldse saab olla). Oma osa oli sellest võistlejail, kel palju lampe ja tegid seal ruumid päris valgeks.

Osadele võistkondadele valmistas segadust, see et kas seal punkrite ja maja juures peaks ka QR kood olema. Jah, pidi küll. Kuigi maja juurest oli see qr kood jalutama läinud. Panime selle välisukse külge. Võistluse alguses seda seal enam ei olnud. Samas põnev on see, et 5 võistkonda suutis selle punkti leida. Kust, see jääb mulle arusaamatuks. Igaljuhul ei läinud see punkt arvesse, sest ta ei olnud seal kuhu me ta panime. Ühe punkri ukse eest oli ka tähis minema visatud, aga saime selle tagasi enne esimesi võistlejaid. (Ma ei saa aru, sildi peale on kirjutatud, et ära riku, toimub võistlus! Ikka on kellelgi vaja, mõttetut plast tahvlit näppida ja sellega "nalja" teha)

Võistluse lõpp viis meid Viimsisse ja finish oli plaanitud sellisesse kohta nagu Jussi Õlletuba. Päeval pubist mööda sõites jäi silma, et õhtul esineb Üllar 
Pilt: Elu24 Üllar Jörberg


Hakkasin mõtlema, et kas me sinna pubisse siis ikka mahume? Kontsert on veel täiesti tasuta. Võtsin kõne pubi omanikule ja oh üllatust. Omanik oli päevad sassi ajanud ja arvas, et me võistlus on esmaspäeval. Kiire orgunni järel siiski tekitati meile laud, kus saaksime võistlejaid vastu võtta. Jörpa tuli peale ja rahvast aina kogunes, lõpuks ei jäänud meil muud üle kui kolida õue.

Kuna osa võistlejaid fikseeris punkte qr koodiga, osa kirjutas neid paberile, siis oli finishis liiga palju paberimajandust. Otsustasime, et laseme osalejad koju ja teeme tulemused hiljem teatavaks. Õigesti tegime, sest lõplikud tulemused said kokku alles täna. Saime kinnitust, et qr kood ei sobi nii suurte rahvamassidega võistlusele ja pimedasse aega. Järgmine võistlus peaks toimuma SI kaardiga.

Kuidas kellelgi läks seda saab vaadata siit: http://www.seiklusministeerium.ee/public/tulemused1101.pdf
GPS jälgimise link on saadaval siit: http://sportrec.navirec.com/ui/#199938e
Võistluse legend on saadaval siit: http://www.seiklusministeerium.ee/public/legend1101.pdf

Nüüd aga lisan natuke tõrve meepotti. Ei tahaks uskuda, et võistlejad sellega hakkama said, aga mõte kaldub selles suunas.

Nimelt pühapäeval rada maha võttes olid kadunud helkurtähised nii majast, suurest- kui ka väiksest punkrist. 18 paigaldatud tähisest leidsime ülesse 8. Samuti oli kadunud meie luukere. Tähed punkrites ei tohiks suvalisele inimesele silma eriti hakata. Eriti veel punkri teisel korrusel. Ok, suvaline inimene sattudes ühte punkrisse võib sealt mõne tähe leida, aga et kõigis kolmes, üksteisest suht kaugel asuvates kohtades on sama käekiri. Kahtlane igaljuhul.

Omalt poolt tahan lõpetuseks vabandada kõigi osalejate ees, kes tunnevad, et neile on ülekohut tehtud. Loodan, et segadus tulemustega ja valesti paigaldatud punkt ei võtnud ära orienteerumise isu ja loodan teid kõiki kohata juba järgmisel etapil Viljandis. NB! Etapp toimub 15. veebruaril(Algselt oli kirjas 1. veebruar)

1 comment:

  1. Vaatamata nendele probleemidele võib aga kahtlemata väita, et antud võistluse näol oli tegemist siiamaani kõige huvitavama (KP-de näol), füüsiliselt raskeima ning lõbusaima AO-ga kus me käinud oleme. 4-5x oleme vist käinud kokku.
    Eks õpivad nii korraldajad kui ka osalejad! :)
    Argo.

    ReplyDelete