Monday, January 6, 2014

Täpsustest - Nutitelefonid vs GPS seadmed

Istusin diivanil rahuloleva näoga. Sain ju eile kõik AO punktid uuesti telefoni püüda. Käisin raja läbi ja täpsustasin kustutatud punktid. Nutifon koos rakendusega Savepoint töötas seekord laitmatult. Rada oli peale öist vihma muutunud veelgi pehmemaks. 


Peale mõnigast surfamist Facebookis(Midagi paremat ei ole niikuinii teha) avastasin, et Autoorienteerumise kommuunis oli Gert teinud postituse. Postitus oli vastuseks mu ägedale rakendusele - 

See äge rakendus märgib tänu telefoni sitale kepsule punkte sinna kuhu jumal juhatab... Nii, et ära väga sellele looda.

See kommentaar sütitas minus võimsa leegi. Kas tõesti? Kust sa seda võtad? 

Kuna mul on palju vaba aega ja vahel on hea lapse juurest õue mõistust tuulutama(Loe: Kaalu langetama) minna, siis ostustasin teha pisikese katse.  

Katsetuse käigus võtan 10 punkti ja fikseerin need samal ajahetkel nii gepsu kui nutitelefoniga. Saadud tulemused panen kaardile ja  ja võrdlen Gepsu ja Nutifoni gps erinevust. Katsetus ei pretendeeri absoluutsele tõele, aga mingi pildi ta siiski peaks andma.

Kuidas mul läks ja mida ma avastasin saab lugeda lähiajal.


Panen siia ka ühe pildi Männiku tee ja Valdeku tn ristis asuvast Neste Tanklast. Pildil on fikseeritud punktiks Neste tankla silt. Kui kellelgi on huvi ja tahtmist, siis võiks käia oma telefoni või gps-ga seal sildi juures ja fikseerida koordinaadid. Saadud koordinaadid, koos seadme infoga, millega punkt fikseeriti, võib postitada siia teema alla.

Maaameti kaardirakendus - Mis on Neste sildi koordinaadid?



1 comment:

  1. Niisiis, päris gps vs mobla gps.
    Oman mõlemat, korralikku käsiGPS'i ja moblat, millel väga ärgas GPS küljes. Käivitamine: Õige GPS korjab ennast minutiga nullist üles, vahel, kui kaua on välja lülitatuna olnud, siis läheb kaks minutit. Moblagps on peale sisse lülitamist 10 sekundiga õiges kohas. 20 sekundiga on täpsus juba 3-5 m.
    Navigeerimine looduses:
    Moblagps viskleb 10m vasakule, 15m paremale, käsigps paar meetrit. Moblagps peaks näitama suunda, kuhu minema pean, kuid "nool" laperdab, käsigps hoiab ilusti õiget suunda.
    Nüüd suundume märga metsa :)
    Moblagps saab pildi ette 20 sekundiga, viga 30 meetrit, siis hangub, avastab järsku, et ma olen 40m vasakul, 30m paremal.. hüpleb, viskleb, täpset asukohta ei saagi.
    Käsigps mõtleb kauem, saab pildi ette 2 minutiga, kuid siis hakkab ennast täpsustama, täpsus 5m ja ei tõmble.
    On ikka hea küll, et lähed teisele poole puud ja näitabki 1-2m, liikumist, mitte ei viska mu asukohta 30m edasi.
    Ühesõnaga, ideaalsetes tingimustes võib moblagps olla isegi täpsem, kui käsigps, kuid nii, kui tingimused keerulisemaks lähevad, hakkab ka erinevus välja tulema. Samas pole ka imestada, ühel on pisike moodul, mis peaks kogu töö ära tegema, teine on just selle jaoks tehtud.
    Eks seal on plusse ja miinuseid veelgi. Moblaga ikka päev läbi metsas ei navigeeri. Käsigps kestab minul umbes 20h akude pealt. Ka siis, kui väljas on külm.
    Minu enda arvamus: Kui kasutad gps'u harva ja enamasti on lage taevas pea kohal, siis käib mobla küll. Kui oled vähegi tihedam kasutaja või on just suurt täpsust vaja (geopeitus vms), siis jääb moblast väheks. Maanteel navigeerivad mõlemad suht ühtemoodi, seal vahet ei ole.
    Kui mingi mees kurdab, et tal moblagps täpselt ei näita, siis vabalt võib seal midagi peetis olla, või on odavama otsa mobla, mille GPS on rohkem nime pärast peal. Samuti võib olla tal seadetes midagi peeti keeratud.
    Linnas ja lagedal pole eriti mõtet neid võrdlusi teha, kumb parem on - mõlemad näitavad koordinaadi mõnemeetrise täpsusega ära. Vahe on ainult selles, kui kaua selleks aega läheb (mõnikümmend sekundit või minut) ning käärid tulevad sisse siis, kui läheduses on kõrghooned või muu segav tegur.

    ReplyDelete